Arbaney Park

Arbaney Park Overall.jpg

arbaney park

LOCATION: Basalt, CO
CLIENT: Town of Basalt
SITE METRICS: ~5.45 acres
SCOPE: site planning, landscape architecture, visioning
COMPLETION: ALA was contracted by the Town of Basalt, Colorado and in collaboration with Glenn Rappaport of Black Shack Architects to develop concepts for renovation of the towns largest public park. The park site itself is both a literal and figurative cross section of the area cultural history, hosting the historic 'kilns' used to refine carcoal used in the silver smelting process nearby Aspen has been known for. At opposite end of the park lay an existing public pool and clubhouse. ALA was tasked with creating a cohesive circulation plan and future program for the interstitial park spaces where today asphalt paved path have fallen into disrepair and aging playground equipment fail to inspire young visitors. BSA and ALA teamed to envison several thought-provoking elements including a cantilevered boardwalk overlooking the kilns, a reconfigured nature play-inspired experience, and pop-jet fountains near the pool.